Bredbandsforums samverkansprocess för etablering av sändarplatser i områden med utmaningar
22 september 2023
Bredbandsforum har tillsammans med ett antal nyckelaktörer tagit fram en processbeskrivning för ökad samverkan kring etablering av nya sändarplatser i områden med utmaningar. Processen redogör för hur en offentlig aktör på ett systematiskt sätt kan kan identifiera områden med utmaningar och initiera en samverkan med mobiloperatörer i syfte att finna lösningar, alternativt definitivt konstatera ett marknadsmisslyckande. Där en marknadsdriven utbyggnad inte är möjlig har även Bredbandsforum tagit fram en grundläggande checklista med förutsättningar för en offentligt hel- eller delfinansierad sändarplats.
Bredbandsforum har tillsammans med ett antal nyckelaktörer tagit fram en samverkansprocess som beskriver hur en ökad dialog och erfarenhetsutbyte på sikt kan leda till etablering av nya sändarplatser i områden med utmaningar. Processen redogör för hur en offentlig aktör på ett systematiskt sätt kan kan identifiera områden med utmaningar och initiera en samverkan med mobiloperatörer i syfte att finna lösningar. Ett pilotprojekt som genomförts i Region Värmland visar hur ett ömsesidigt engagemang och kunskapsutbyte kan leda till att områden identifieras där det – i den bästa av världar – finns tidigare oidentifierade möjligheter att på marknadsmässig grund förstärka tillgången till mobilt bredband. I de fall det ändå inte finns några som helst möjligheter att förstärka tillgången till mobilt bredband på marknadsmässig grund har man i stället genom processen identifierat områden där ett marknadsmisslyckande definitivt kan konstateras. Även denna slutsats kan ha ett stort värde i framtida diskussioner om exempelvis offentlig medfinansiering eller stödfinansiering för att förstärka tillgången till mobilt bredband.
Bakgrunden till arbetet är att det nationella målet för tillgång till mobilt bredband fastställer att utbyggnaden i första hand ska vara marknadsdriven. Bredbandsutbyggnad ska i huvudsak ske på kommersiell grund genom marknadsaktörers och slutanvändares investeringar. Många regionala och lokala bredbandsstrategier har formulerat egna mål baserat resonemangen i det nationella. Men exempelvis Post- och telestyrelsen och även Bredbandsforum har i olika sammanhang konstaterat att det på många platser saknas sändarplatser inom ett lämpligt avstånd för att möjliggöra täckning i kapacitetsbanden, och att det av allt att döma saknas förutsättningar för att på helt marknadsmässig grund förstärka tillgången i dessa områden. Bredbandsforums arbetsgrupp ”Infrastruktur för mobilt bredband 2023” föreslog bland annat att metoder skulle tas fram för hur koordinering och finansiering av sändarplatser i områden med bristfällig täckning kan förbättras.
Bredbandsforums kansli konstaterade i rapporten "Färdplan för måluppfyllnad 2025" att Bredbandsforum bör arbeta vidare med att stödja offentliga aktörers strategiska hantering av denna fråga, genom att exempelvis samla kunskap om och beskriva möjliga processer för upphandling, finansiering, drift och förvaltning av nya sändarplatser på landsbygder. Bredbandsforum har tidigare berättat att det pågår ett antal lokala projekt för att med hjälp av offentlig finansiering och samordning åstadkomma en förbättrad mobiltäckning i områden med bristfällig täckning. Det kan handla om att erbjuda stöd eller medfinansiering, upplåta mark eller inplacering, eller att etablera och drifta en mobilmast i en offentlig aktörs regi. Utvecklingen är lovande men det är oklart till vilken grad offentliga aktörer över hela landet kommer ha resurser eller kunskap att initiera liknande projekt kommande år.
Oavsett hur man på lokal, regional eller nationell nivå väljer att adressera den grundläggande utmaningen att den ekonomiska kalkylen är svår att få ihop där marknadsunderlaget är litet så är ett viktigt steg i arbetet att definitivt konstatera var det finns respektive saknas teoretiska möjligheter att i dagsläget förstärka tillgången. En aktör som är intresserad av att arbeta mer konkret med att identifiera områden med utmaningar och öka förståelsen för vilka områden som är mest lämpliga att ingå i eventuella diskussioner om offentliga insatser kan med fördel använda Bredbandsforums samverkansprocess som inspiration och vägledning i arbetet.
Ta även del av slutrapporten från pilotprojektet, där Region Värmland på en detaljerad nivå beskriver exempelvis hur en offentlig aktör på olika sätt kan identifiera områden med utmaningar: