Digital Mobilitet för Framtiden

Bredbandsforum presenterar i en ny rapport framgångsfaktorer för att skapa bättre tillgång till mobilt bredband i områden där det idag upplevs som bristfälligt samt effektivisera och förenkla övergången till nästa generations mobilnätverk – 5G. Genom samverkan och dialog har forumet identifierat utmaningar och diskuterat lösningar för vårt gemensamma mål om att skapa en digital mobilitet för framtiden i hela Sverige.
Tillgång till snabbt och tillförlitligt mobilt bredband har blivit ett grundläggande levnadsvillkor. Det är också en förutsättning för att uppnå målsättningen om att Sverige ska vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Om stora grupper av människor, företag eller offentliga aktörer inte kan realisera potentialen i ny teknik och nya tjänster även utanför hemmet och arbetsplatsen kommer målet inte att uppnås. Mot bakgrund av detta har Bredbandsforum inom ramen för fokusområdet 5G och Digital Mobilitet analyserat nuläget och identifierat ett antal centrala utmaningar som kommer vara viktiga i arbetet med att formulera en ny vision vad gäller tillgången till digital mobilitet i Sverige.
Tillgången till mobilt bredband i Sverige har länge varit mycket god ur ett internationellt perspektiv. Marknadsaktörerna arbetar för att löpande förbättra nätens täckning och kapacitet, och det är viktigt att det fortsatt skapas goda förutsättningar att investera i utbyggnad och utveckling av infrastruktur för mobilt bredband. Dels finns områden – ofta på landsbygder – där tillgången fortfarande är bristfällig. Dels kräver konsumenter, företag och offentliga verksamheter över tid allt mer avancerade tjänster, även utanför hemmet och den fasta arbetsplatsen, och därmed kan behoven av högre prestanda och en stabil uppkoppling oavsett var man befinner sig öka.
Bredbandsforum anser att en digital mobilitet för framtiden behövs i hela landet, och att Sverige ska ha höga ambitioner för tillgången till mobilt bredband. Då krävs att mer infrastruktur etableras på nya platser i både landsbygder och stadsmiljöer. För att Sverige ska vara ledande inom området 5G och digital mobilitet bör därför digitaliseringspolitiken utformas så att den innehåller en tydlig viljeinriktning för infrastrukturens utbyggnad och utveckling. Tydliga och uppföljningsbara mål har varit en framgångsfaktor för samverkan och samarbete om bredbandsutbyggnad. Politiken bör innehålla specifika resonemang om infrastruktur för mobilt bredband både i områden där marknadsförutsättningarna är utmanande och i områden där efterfrågan kan förväntas vara hög.
Bredbandsforum har tidigare identifierat att mobiloperatörerna nu har mycket svårt att motivera en fortsatt utbyggnad av sändarplatser för mobilt bredband i landsbygder. En fortsatt förbättring av täckning och kapacitet i många områden där det rent kommersiella underlaget är otillräckligt förutsätter nu tillkommande finansiering. Bredbandsforum föreslår att PTS inom ramen för den nya digitaliseringspolitiken bör få i uppdrag att utreda möjligheterna för staten att i enlighet med EU:s regelverk initiera och finansiera ett statligt investeringsstöd för infrastruktur för mobilt bredband. I uppdraget bör ingå att utreda verksamheter och uppkopplade sakers behov av avancerad infrastruktur för mobila digitala tjänster och till vilken grad dessa behov överlappar geografiskt med befintlig infrastruktur.
Till sist behöver fler aktörer som kan spela en roll i att effektivisera utbyggnaden delta i diskussioner om utmaningar och lösningar. Det finns ett antal kvarvarande hinder för samverkan på området, och övergången till 5G aktualiserar också behovet av nya samverkansytor mellan aktörer på infrastrukturområdet och aktörer som tidigare inte deltagit i diskussionerna. Vissa aktörers betydelse, så som exempelvis fastighetsägares, för en effektiv utbyggnad kommer att öka. Staten spelar en viktig roll både i att skapa goda förutsättningar för aktörer att investera i utbyggnad, utveckling, och användning av nya nät och tjänster – och även i att uppmana fler nyckelspelare att förstå och acceptera sin roll i att främja tillgången till den infrastruktur som möjliggör både samhällets digitaliseringsresa såväl som deras egen.
Sammanfattningsvis konstaterar Bredbandsforum att:
- För att Sverige ska vara ledande inom området 5G och digital mobilitet krävs att digitaliseringspolitiken utformas så att den innehåller en tydlig viljeinriktning för infrastrukturens utbyggnad och utveckling.
- För att Sverige ska vara ledande inom området 5G och digital mobilitet krävs tillkommande finansiering för att fortsätta utbyggnaden av infrastruktur för mobilt bredband i landsbygder och andra områden där det kommersiella underlaget är otillräckligt.
- För att Sverige ska vara ledande inom området 5G och digital mobilitet behöver regeringen agera för att stärka olika aktörers mandat och möjligheter att samverka för en effektiv bredbandsutbyggnad och en accelererad övergång till nästa generations mobilnät.
I slutrapporten utforskas framgångsfaktorerna djupare, och fler konkreta förslag för en fortsatt utbyggnad och utveckling av mobilt bredband presenteras.
I och med detta slutredovisar Bredbandsforum sitt arbete med att genom dialog och samverkan främja en ökad tillgång till digital mobilitet samt en accelererad övergång till nästa generations mobilnät.
Klicka här för att ladda ned rapporten Digital Mobilitet för Framtiden inklusive bilagor.