Vilken teknik motsvarar mitt behov?

Det finns flera olika tekniker för att ansluta ett hus till bredband. De olika teknikerna har olika egenskaper som påverkar hur bra de passar för olika typer av användning.

Vilka tekniker kan du välja mellan?

De allra flesta hushåll kan få bredband via kopparnätet (ADSL eller VDSL) och mobilt bredband. Bredband via fiber och kabel-tv-nät är vanligast i flerfamiljshus, men finns även i vissa villaområden och allt fler enfamiljshus får erbjudande om att ansluta sig till fiber. Här får du översiktlig information om skillnader och för- och nackdelar med de olika teknikerna som vägledning för vilken teknik som passar bäst för dig.

Vad ska du tänka på när du väljer teknik?

Några viktiga egenskaper där teknikerna skiljer sig åt är hur mycket data som kan överföras samtidigt (bredbandshastighet), hur snabbt information skickas och tas emot (svarstid) och om hastigheten påverkas av avståndet eller antal användare.

Bredbandhastigheten mäts i något som kallas megabit per sekund och brukar förkortas Mbit/s. Ju högre siffra desto snabbare bredband. Om du har 100 Mbit/s får du alltså tio gånger så hög hastighet som om du har 10 Mbit/s. Med högre hastighet kan du använda fler tjänster samtidigt och det går fortare att surfa eftersom sidorna laddas ner snabbare. För vissa tjänster, som att strömma film, krävs också en viss hastighet för att de ska fungera. Svarstiden är viktig om du vill använda videosamtal eller spela onlinespel.

Här får du en översiktlig sammanställning av de olika teknikernas egenskaper. Mer information finns på sidorna om respektive teknik. Där finns även information om satellit och radiolänk som kan vara en lösning för dig som bor på en otillgänglig eller glest befolkad plats.

Förklaringar till tabellen

  • Hastighet i genomsnitt: Uppgifterna kommer från mätningar på Bredbandskollen.se
  • Finns i villor: Uppgifterna kommer från PTS bredbandskartläggning, mer information om bredbandstillgång finns på www.bredbandskartan.se
  • Oberoende av avstånd: Kabel-tv-nät finns i huvudsak i tätorter och på dessa avstånd påverkas inte hastigheten. 

Läs mer om de olika teknikerna:


Vilket bredband behöver du?

Vanliga frågor vid köp av bredbandsanslutning